Web Analytics Made Easy - Statcounter

مسئول واحد مردم‌شناسی اداره میراث فرهنگی کرمان گفت: کرمانی‌‌ها دو روز قبل از عید را «علفه مرده ها» می‌گویند که به شب علفه معروف است؛ در این ایام برای اموات خود خیرات می‌کردند و بر این باور بودند که اموات در این روز به پشت بام می‌آیند و منتظر هستند تا برای آنها خیرات فرستاده شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از راه آرمان؛ در آستانه سال جدید قرار داریم؛ م‍ردم اس‍ت‍‍ان ک‍رم‍‍ان در گذشته مانند س‍‍ای‍ر ه‍م‍وطن‍‍ان، س‍‍ال ن‍و ر‌ا ب‍‍ا آد‌اب و رس‍وم خ‍‍اص‍‍ی آ‌غ‍‍از م‍‍ی ک‍ردند که ب‍رخ‍‍ی از ای‍ن آد‌اب ه‍ن‍وز در ب‍ی‍ن م‍ردم م‍رس‍وم ه‍س‍ت‍ن‍د.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



فاطمه رضاپور در گفتگو با راه آرمان گفت: مردم کرمان در گذشته برای استقبال از نوروز، خانه تکانی و اقدام به خرید لباس نو می کردند همچنین حنا بستن و خضاب کردن از دیگر رسوم بود.

شست و شوی دسته جمعی فرش و لباس در کنار جوی آب

وی ادامه داد: به دلیل آنکه در منازل از چراغ نفتی استفاده می شد؛ خانه های خود را از دوده پاک می کردند و اگر لازم بود کاهگل و گچ روی آنها می کشیدند.

مسئول واحد مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان ادامه داد: کرمانی ها برای استقبال از سال جدید فرش ها و لباس های خود را می شستند و گاها اتفاق می افتاد که پنجاه الی صد نفر کنار جوی آبی برای شستشو بودند.

کماج سهن جز فراموش نشدنی هفت سین کرمانی ها

وی افزود: کرمانی‌ها سبزه، سبز می کردند و جوانه گندم برای پخت شیرینی های خود می ریختند؛ همچنین قووتو یکی از پایه های اصلی عید نوروز برای مردم کرمان بود، کرمانی ها حتما باید کماج سهن می پختند و بر سر سفره هفت سین باید قرار می دادند.

رسم «علفه مرده ها» قبل از عید برای خیرات اموات

مسئول واحد مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان اظهار کرد: دو روز قبل از عید کرمانی ها «علفه مرده ها» را داشتند که حتما برای اموات خود خیرات می کردند و بر این باور بودند که اموات در این روز به پشت بام می آیند و منتظر هستند تا برای آنها خیرات فرستاده شود.

وی خاطر نشان کرد: روز علفه هم که یک روز قبل نوروز بود؛ یک علفه سبزی سردر خانه ها آویزان می کردند و با گل می چسباندند بر سر در خانه ها برای سبزی، خوشبختی و شگون روز عید که از خانه  بیرون می آیند حتما چشمانشان به سبزه بیافتد تا سال را به سبز کامی و شادابی شروع کنند.

50 روز به نوروز شروع آیین های نوروزی کرمانی ها

سید محمد علی گلاب زاده در گفتگو با راه آرمان؛ با تأکید بر اینکه در گذشته مردم کرمان همواره در برگزاری آداب و رسوم و سنت های ملی و مذهبی پیشگام بوده اند، گفت: مردم این دیار، برنامه نوروز را مفصل برگزار می کردند و تقریبا پنجاه روز مانده به عید به استقبال نوروز می رفتند و پایان فروردین آخرین مراسم آن بود.

این تاریخ شناس کرمانی ادامه داد: زمانی که جشن سده را برگزار می کردند؛ این برنامه شروع نوروز برای مردم کرمان بود و ده روز بعد از سده یعنی چهل روز مانده به عید نوروز، گندم سبز می کردند تا سهن درست و بتوانند با آن شیرینی های مختلف بپزند.

وی بیان کرد: در آن زمان با توجه به اینکه امکانات وجود نداشت خانواده ها با تهیه پارچه، اقدام به تهیه لباس نو برای فرزندان خود می کردند و بعد از آن نیز فرزندان خود را به کفاشی می بردند تا به اندازه پای آنها برایشان کفش بدوزند.

بازار نقاره خانه با شلیک توپ آغاز سال نو را نوید می داد

گلاب زاده با بیان اینکه برای تحویل سال مردم و دولت بر خود فرض می دانستند که سال نو را با شلیک توپ آغاز کنند، ابراز کرد: مکانی در میدان توحید (ارگ) و ورودی بازار کرمان را بازار نقاره خانه می گفتند و این مکان در بالای بلندی بازار قرار داشت که نقاره چی های در آنجا می ایستادند و نقاره می زدنند و مردم شهر نیز در این میدان اجتماع می کردند.

این تاریخ شناس کرمانی افزود: طوماری پس از آن خوانده می شد که این طومار از طرف حاکم بود که به مردم کرمان تبریک گفته شده بود و سال نو اینگونه آغاز می شد؛ در همان ابتدا مردم به زیارت اهل قبور می رفتند.

گلاب زاده گفت: در شهرستان های مختلف استان کرمان نیز مراسم های مختلفی برگزار می شد به عنوان مثال در رابر مردم در روز اول عید به باغ می رفتند و تاب می بستند و تاب می خوردند؛ دستمال گردانی و دف نوازی نیز از دیگر رسومات در آن ایام بود و همچنین مردم سعی می کردند، عروسی های خود را در این زمان برگزار کنند.

این تاریخ شناس کرمانی خاطر نشان کرد: در کنار مراسم نقاره خوانی، مراسم نوروز خوانی نیز برگزار می شد که در این مراسم، به خواندن اشعار و پیام های دولتی می گذشت.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: مردم کرمان قبل از عید کرمانی ها سال نو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۶۷۷۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقاره‌زنی در اردبیل احیا می‌شود

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل گفت: آیین نقاره‌زنی در اردبیل به عنوان آیین سنتی و مذهبی احیا می‌شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، امیر رجبی عصر پنجشنبه در نشست فعالان حوزه فرهنگ و هنر در اردبیل،گفت: با شکل گیری اتاق فکر با مشارکت فعالان حوزه‌های هنری و فرهنگی سعی بر این است تا سنت نقاره‌زنی مذهبی در اردبیل احیا شده و افراد مستعد برای دریافت آموزش‌های مورد نیاز به شهر مقدس مشهد اعزام شوند.

وی به برگزاری نشست تخصصی تاریخ معماری و هویت فرهنگی در اردبیل اشاره کرد و گفت: تجارب ارزشمند اساتید برجسته و فعالان حوزه معماری را در احیای جایگاه این حوزه شاهد هستیم و قطعا در مناسبت‌های مختلف به ویژه آیین‌های عزاداری ماه محرم در مسیرهای شمع‌نشانی در 6 محله شهر اردبیل اصالت و هویت تاریخی حفظ می‌شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل تصریح کرد: معماری مجموعه جهانی شیخ صفی دارای ارزش و جایگاه خاص و از نمادهای مهم شهر اردبیل است که با گذشت سال‌های طولانی در این حوزه باید فعالیت‌های مؤثر و مفیدی را شاهد باشیم.

رجبی افزود: شرح احوال شیخ صفی‌الدین اردبیلی کتاب‌های متعددی تألیف شده و در دوره معاصر نیز استاد بابا صفری در عرصه اردبیل‌شناسی تحقیق و مطالعات فراوانی کرده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: برای احیای هویت تاریخی اردبیل نیازمند برگزاری نشست‌های تخصصی با محوریت معماری و هویت فرهنگی هستیم که قطعا این نشست با همراهی فعالان فرهنگی و هنری ادامه خواهد داشت.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل به برگزاری آیین‌های تجلیل از مفاخر استانی و بیان آثار آنها به عنوان عنصر انگیزشی و دلگرمی الگوسازی برای نسل‌های آینده اشاره کرد و ادامه داد: امیدواریم همه فعالیت‌های فرهنگی و هنری در راستای اعتلای بیشتر و قدرشناسی از این سرمایه‌های معنوی و فرهنگی انجام شود.

رجبی از حضور چهار ناشر از استان در نمایشگاه کتاب تهران خبر داد و اضافه کرد: برخی ناشران و فعالان حوزه چاپ و نشر استان به دلیل برخی مشکلات اقتصادی امسال موفق به ثبت‌نام در نمایشگاه کتاب تهران نشدند و برای حضور فعال در سال‌های آینده برنامه‌ریزی خواهد شد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل بیان کرد: ناشران استان با وجود اینکه مشکلات و نارسایی‌های اقتصادی دارند، با عشق و علاقه و انرژی مضاعف برای توسعه فرهنگی استان گام‌های جدی را برداشته و در این راستا پیشگام عمل می‌کنند.

انتهای پیام/131

  

دیگر خبرها

  • اعزام زائران کرمانی به سرزمین وحی پس از ۹سال + تصاویر
  • آیین نقاره زنی در اردبیل احیا می‌شود
  • رقابت ۴۵ هزار نفر داوطلب کرمانی در مرحله نخست کنکورسراسری
  • رقابت ۴۵۰۳۰ داوطلب کرمانی در کنکور سراسری
  • کبد جوان ۲۲ ساله کرمانی به یک بیمار در شیراز زندگی بخشید
  • شواهد جدید از به گلوله بستن مردم توسط آمریکایی‌ها در کابل
  • اهدای عضو جوان ۲۲ ساله کرمانی
  • نقاره‌زنی در اردبیل احیا می‌شود
  • رقابت بیش از ۴۵ هزار داوطلب کرمانی در کنکور
  • فریادهای خاموش: روایت‌های ناگفته از حمله به نورشمس | گزارش تصویری